Carregant dades
un moment, si us plau

Jornades d’Afectivitat Fluvial

28 setembre 2024

FZC Fnudacion Zaragoza Conocimiento

L´Ebre protagonitza unes jornades de recerca, pensament i festa ciutadana.

lloc:

ETOPIA Centro de Arte y Tecnología, Av. de la Cdad. de Soria, 8, 50003 Zaragoza

Més informació:

programa complert

gravacions jornades

 

Durant els dies 26, 27 i 28 de setembre, tenen lloc les jornades de pensament i treball “Afectivitat fluvial” amb l’Ebre com a protagonista absolut.

Les jornades proposen descensos interpretatius pel riu, taules de treball i activitats mediambientals que connectaran investigació, tecnologia i ciutadania.

El colofó ​​final tindrà lloc a l’embarcador de Vadorrey el dissabte 28 de setembre amb activitats, passejades amb barca i un concert del duet de folk La Chaminera.

Les jornades “Afectivitat Fluvial”, que tindran lloc els dies 26, 27 i 28 de setembre, reuneixen científics, plataformes ciutadanes i agents de tot l’eix del riu Ebre per posar en comú problemàtiques i posar les bases d’una línia de treball conjunta , que afecta tots els territoris pels quals passa el riu Ebre. Afectivitat Fluvial és un projecte que combina investigació artística, científica i sabers tradicionals sobre tres territoris (Saragossa, Lleida i Barcelona) i en diferents conques fluvials. A les jornades que tindran lloc a Saragossa posen el focus a l’Ebre com no podia ser d’una altra manera. “L’Ebre, gran vertebrador de territoris i de poblacions, ha estat un canal de comunicació per als seus habitants, a través del qual s’han format aliances, tractes, economies i relacions mutualistes riu-a dalt i riu-a baix. D’un temps ençà, amb la fragmentació de les seves aigües, aquestes relacions han canviat i actualment els pobladors de les riberes vivim parcel·lats, aïllats els uns dels altres, ignorant les realitats veïnes i vivint d’esquena al riu”: declaren Carlos Monleón i Asunción Molinos, artistes investigadors al projecte. Dins de les jornades, tindrà lloc la trobada de treball i pensament Totes les seves pluges, descensos amb barca, panells i taules de treball, a través de les quals es vol posar en comú des de la primera persona la diversitat de problemàtiques que afecten la conca hidrogràfica i aconseguir reconstruir i compartir una visió del riu Ebre com a organisme complet i no simplement una successió dels seus trams. La Fundació Saragossa Ciutat del Coneixement presenta aquestes jornades, realitzades sota un paraigua que reuneix diferents projectes i institucions dedicats a tecnologia i medi ambient, i coordinades al costat del centre La Panera a Lleida ia Homession a Barcelona. Aquesta aliança compta amb el suport i l’acompanyament de la Fundació Daniel i Nina Carasso a través de la seva convocatòria “Compondre sabers per imaginar i construir futurs sostenibles 2023”.

El més destacat del programa.

El dijous 26 de setembre tindrà lloc un descens interpretatiu amb Ebronautes des de Cabañas a Torres de Berrellén. En aquest descens, dissenyat pels artistes investigadors Carlos Monleón i Asunción Molinos, es pot gaudir del contrast entre l’àrida estepa i la jungla fluvial, que representa un paisatge únic a Europa.

Durant el divendres 27, a Etòpia tindran lloc diversos panells i taules de treball que tenen com a objectiu il·luminar conclusions sobre les necessitats de poblacions i territoris de la conca de l’Ebre, repassar les figures jurídiques i legislacions que protegeixen l’Ebre actualment i arribar a noves economies fluvials on les explotacions econòmiques són compatibles amb el respecte pels ecosistemes de ribera i les necessitats de les poblacions. Ens acompanyaran a les xerrades i taules de treball, investigadors docents de la Universitat de Saragossa, la Universitat de Lleida i la Universitat de Tarragona. I agents de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, de Deltebre i de Saragossa. Finalment, el dissabte 28 a la tarda té com a protagonista la ciutadania, en una trobada que combina passejades amb barca, activitats mediambientals i concert amb el duet de folk La Chaminera a l’embarcador de Vadorrey al costat del club Monkayak Hiberus. A més, sota els pilars d’innovació, creativitat i sostenibilitat podrem conèixer durant aquesta tarda projectes implicats en disseny urbà i ciència ciutadana amb els joves arquitectes de MEDS, el projecte de prevenció d’inundacions Flood2now i el projecte mesurament de qualitat d’aire SOCI-BEE. El projecte Afectivitat Fluvial reuneix el treball dels artistes Carlos Monléon i Asunción Molinos amb l’assessoria científica de Rosa Gil Iranzo de la Universitat de Lleida. Està co-finançat per la Fundació Daniel i Nina Carasso i coordinat per la Fundació Saragossa Ciutat del Coneixement, La Panera Centre d’Art i Homesession. Aquestes jornades de pensament són possibles gràcies al cofinançament de la Unió Europea a través dels projectes Artechó i Sociobee que tenen com a centre la preocupació mediambiental i els impactes de la tecnologia als nostres ecosistemes.

Recent posts

    Leave a comment

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.