Carregant dades
un moment, si us plau

La Cimera Social de l’Aigua ens reunim amb els principals partits

16 juliol 2024

Arran de la IV Cimera Social de l’Aigua, celebrada l’1 de juny a Falset, les organitzacions que hi formen part hem elaborat un decàleg per fer front a l’escassetat. El divendres 12 de juliol, ens hem reunit amb els principals partits amb representació al Parlament per introduir la qüestió de l’aigua en les negociacions pel nou govern i presentar el document. L’objectiu de les reunions és posicionar-nos com un actor amb qui treballar les propostes durant la XV legislatura. 

 

La Cimera Social de l’Aigua ens reunim amb els principals partits per situar la gestió de l’aigua en les negociacions del nou govern i exigir mesures davant la sequera

 

ENLLAÇ AL DECÀLEG

 

Les organitzacions que formem part de la Cimera Social de l’Aigua ens hem reunit amb representants del PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP al Parlament, per introduir la qüestió de l’aigua en les negociacions pel nou govern. Alhora, hem alertat de l’optimisme que es percep pel que fa a la sequera. Hem recordat que els nivells de reserves segueixen sent molt baixos i hem exigit mesures urgents.

 

En el marc d’aquestes reunions hem presentat un decàleg amb deu propostes per fer front a l’escassetat de Catalunya als partits polítics que negocien el nou Govern de la Generalitat, amb l’objectiu que l’aigua sigui un dels temes principals en les negociacions pel nou Govern. Hem demanat el compromís explícit de treballar les propostes durant la XV legislatura. Valorem positivament les reunions i esperem que sigui la primera passa per establir un diàleg continuat amb els grups parlamentaris.

 

Exigim mesures per abordar l’escassetat d’aigua crònica

 

Lamentem que l’aigua ja no sigui una prioritat política: la sequera ni molt menys ha acabat. Recordem que estem només a 7 punts percentuals millor que l’estiu passat, al Baix Camp els embassaments es troben al 2%. 

 

Catalunya pateix un problema d’escassetat crònica d’aigua. Segons l’Índex d’Explotació de l’Aigua (WEI), Catalunya consumeix un 30% més de l’aigua disponible des d’inicis de segle. El desajust entre la demanda d’aigua i l’aigua disponible es deu a una mala gestió per part de les administracions públiques. En comptes de planificar segons l’aigua disponible, s’ha fet segons les necessitats de les activitats econòmiques.

 

Demanem als partits la prohibició dels transvasaments i la interconnexió entre conques

 

El transvasament de l’Ebre no és necessari si es posen en marxa les inversions previstes per fer front a la demanda d’aigua metropolitana. En aquest sentit, celebrem la intenció que l’Àrea Metropolitana de Barcelona s’abasteixi de la seva pròpia aigua i deixi de dependre de l’aigua d’altres conques hidrogràfiques. 

 

Tanmateix, desconfiem de la funció que pot desenvolupar la dessalinitzadora del Foix (Cunit-Cubelles) com a element clau per a la perllongació del transvasament de l’Ebre a Barcelona – a través del Consorci d’Aigües de Tarragona – i el Consorci d’Aigües Ter-Llobregat. 

 

Assenyalem el nou cicle de planificació hidrogràfica com una oportunitat de canvi en el model de gestió

 

El nou cicle de planificació del Districte de Conca Fluvial de Catalunya 2028-2033 és clau per tal d’abordar la reducció de la demanda d’aigua i l’adaptació al canvi climàtic. Demanem la participació dels agents socials des de bon inici, a través de la posada en marxa dels Consells de Conca.

 

Fins que no s’executi la nova planificació hidràulica que determini el futur de l’aigua a Catalunya, els macroprojectes s’han d’aturar. L’aigua ha de ser un limitant al creixement i fins que no fem una planificació basada en el rigor científic i desacoblada a intencions polítiques de creixement, demanem una moratòria a nous projectes urbanístics i a l’obertura i ampliació d’explotacions ramaderes intensives.

 

Consulta el “Decàleg de propostes per fer front l’escassetat hídrica i la sequera a Catalunya”

Recent posts

    Leave a comment

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.