Carregant dades
un moment, si us plau

“El del CAT és el model de gestió de l’aigua dels pròxims 20 anys, aquest és el guió”

26 maig 2010

Us reproduïm el post de Silvia Berbis a l’Ebre digital:

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Manolo Tomàs, repassa en una extensa entrevista publicada a La Veu de l’Ebre els objectius de la manifestació que tindrà lloc el proper diumenge 30 de maig a Barcelona, així com les claus de la política hídrica.

* S.BERBíS
* 24/05/2010 13:01
* Societat

Pregunta: El dia 30 de maig les Terres de l’Ebre tornen a Barcelona per defensar el riu. Quin és l’objectiu principal de la manifestació?
Resposta: Europa. Creiem que el punt dèbil en l’aplicació de les polítiques hídriques que estan impulsant actualment les administracions espanyoles és l’aplicació de les normatives europees, i aquí hi ha la nostra preocupació. Avui dia no tenim aliats polítics, cap, perquè quan les institucions defensen interessos els defensen d’allà on ells es nodreixen. La trista realitat és que nosaltres no arribem a les 200.000 persones i la pressió social, electoral i econòmica és molt més forta en les zones que ens envolten. Això ens situa en una gran debilitat, i amb la comunitat política ebrenca subordinada als interessos del partit que siga. Per tant, hem de dependre d’un ajut extern, i aquest és que la Comissió Europea tutele l’Ebre i que vigile l’aplicació de les seues normatives, i aquesta és la pugna que mantenim amb el govern espanyol, que sap que el punt dèbil és la directiva marc de l’aigua.
P: El govern espanyol té alguna estratègia per evitar aplicar la directiva marc de l’aigua o simplement actua a partir dels fets consumats i del silenci administratiu?
R: Vol aprofitar la seua presidència per generar una nova directiva sobre desertització i gestió de la sequera argumentant que en països com Grècia, Portugal i Espanya la directiva marc de l’aigua no es pot aplicar. El govern espanyol tenia dos fites importants per intentar-ho, una a Madrid, on aquest intent es va desmantellar gràcies també a la intervenció d’un bloc d’ONG molt ferm, un triomf que al meu parer va ser similar a la derogació del gran transvasament. Però ara ho vol intentar amb la cimera de ministres de Medi Ambient convocada a Barcelona el 7 de juny, i aquí entra l’objectiu de la manifestació. Volem recordar als comissaris que, si pretenen fer una política de gestió de l’aigua al Mediterrani, han de parar compte amb la gestió que es fa de l’Ebre i sobretot en la preservació del delta. Volem recordar que la política hidrològica del govern espanyol comporta, si no varia, l’assecament del riu Ebre i un impacte mediambiental irreversible per al delta. Això ho volem explicar amb arguments i amb el suport d’una massa social. Volem cridar-los l’atenció i la manera que se’ns ha ocorregut ha sigut organitzar la manifestació. Cridem Europa perquè intente modificar una política que comporta la desaparició del delta. No volem desgastar ningú, el nostre objectiu és europeu.
(Entrevista completa, al n. 435 de La Veu de l’Ebre)

Recent posts